Zeelandia eert jubilarissen met concert op 30 oktober 2021

ZEELAND – Na 21 maanden zonder concert mag Zeelandia eindelijk weer optreden, een moment waar de vereniging reikhalzend naar uitkijkt. Traditiegetrouw staat het najaarsconcert van de muziekvereniging in het teken van haar jubilarissen, zo ook dit jaar. “Mister Zeelandia” Tjeu van Ras viert zijn 40-jarig muzikanten jubileum, een prachtige mijlpaal voor de bassist en voormalig voorzitter van de vereniging. Daarnaast huldigt Zeelandia ook nog 3 muzikanten met maar liefst 25 dienstjaren en nog eens 3 die hun eerste decennium bij de club vieren. Het muzikale eerbetoon vindt plaats op zaterdagavond 30 oktober 2021 in de Morgenzon.


Tjeu van Ras

Tjeu bespeelt de Bastuba en is eigenlijk een muzikale laatbloeier, hij startte zijn muzikale carrière bij Zeelandia relatief laat. Maar hij groeide snel uit tot een belangrijke pijler van het orkest. De lage klank van de Bastuba wordt vaak ‘het fundament’ van een harmonieorkest genoemd, in dit geval geldt dat ook voor de muzikant erachter. Tjeu is in zijn 40 jaar lidmaatschap zonder twijfel tot één van de belangrijkste personen in de 130-jarige geschiedenis van de vereniging geworden. Mede vanwege zijn verdiensten voor Zeelandia heeft hij in 2020 een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.

“De bijnaam ‘Mister Zeelandia’ verdient men natuurlijk niet zomaar.” aldus voorzitter Tijs Nabuurs. “Als muzikant is Tjeu natuurlijk enorm belangrijk, maar zijn verdiensten voor de club als voormalig bestuurslid, secretaris en voorzitter zijn nauwelijks te overschatten. Hij was (en is) het gezicht van de vereniging die onder zijn hoede van een dorpsharmonie met drumband is uitgegroeid tot een volwaardige muziekvereniging met 6 orkesten en een florerende eigen opleiding. Zeelandia is hem zeer veel dank verschuldigd.”

Zilveren Jubilarissen

Paul Verstegen, Dorry Dekkers en Evelyn van den Heuvel vieren alle drie hun 25-jarig jubileum bij Zeelandia. De grote gemeenschappelijke deler van is dat ze alle drie deel uitmaken van een zeer muzikaal gezien. Paul’s broer en zus zijn ook muzikant van de harmonie, en datzelfde geldt zowel voor Dorry’s man en dochter als voor Evelyn’s dochters en partner. Ongetwijfeld muzikaal DNA!

Als slagwerker van het harmonieorkest beheerst Paul Verstegen het gehele slagwerkinstrumentarium. Van drumstel tot marimba, van pauken tot klokkenspel, hij bespeelt het allemaal, soms zelfs tijdens hetzelfde nummer! Daarnaast is Paul vele jaren als bestuurslid en secretaris actief geweest en maakt hij deel uit van de muziekcommissie. Naast een buitengewoon getalenteerde muzikant, is Paul bovendien bijzonder technisch en handig: hij ontwierp en bouwde een enorm podium dat de vereniging jaarlijks gebruikt voor haar ‘Royal’ galaconcerten.

Na het afscheid van Lieke van den Elzen bleef ze als enige vrouw over bij de slagwerkgroep. Maar dat deert haar niet. Breed lachend staat Dorry Dekkers tussen ‘haar jongens’ te genieten van elk optreden: De speelvreugde spat ervan af. Naast haar muzikale verdiensten is haar betrokkenheid en sociale bijdrage aan de club dan ook net zo belangrijk. In haar 25 jaar heeft ze de verandering van drumband naar slagwerkgroep aan den lijve ondervonden. Er kwam steeds meer melodisch instrumentarium, de muziekkeuze werd totaal anders: Dorry veranderde mee en genoot ervan.

Haar carrière als klarinettiste was geen succes en ze stopte zelfs even met muziek maken, maar toch kwam ze weer snel terug, ditmaal op saxofoon. En dat bleek een succes, want dat speelt Evelyn van den Heuvel na 25 jaar nog steeds, en niet alleen bij het harmonieorkest. Ook is ze muzikant en ‘aanvoerder’ van Blaaskapel BBZ. Evelyn organiseert graag en is enorm behulpzaam. Als lid van de activiteitencommissie is ze er dan ook altijd bij als er iets geregeld moet worden, er wordt nooit tevergeefs een beroep op haar gedaan en daarmee is ze een door iedereen zeer gewaardeerd lid van Zeelandia.

10-jarig jubileum

De oogst aan jubilarissen is groot in 2021 want ook 3 muzikanten vieren hun eerste decennium bij Zeelandia. Bovendien beleven twee jonge muzikanten hun eerste concert.

Erica Bongers was eerder muzikante bij Zeelandia, stopte even tijdens haar studie, maar kwam gelukkig daarna weer terug. En nu speelt ze alweer 10 jaar als saxofoniste bij het harmonieorkest en bij Blaaskapel BBZ. Daarnaast zet ze zich in als lid van de activiteitencommissie, dus met recht een actief en betrokken muzikant te noemen.
Toen dochter Hester begon bij de muziekopleiding, kon ze het eigenlijk zelf ook niet laten, en dus besloot ze ook te starten als saxofoniste: Yolanda van den Elzen genoot zoveel van het saxofoon spelen, dat ze in recordtijd bij het harmonieorkest kwam. Al snel trad ze ook toe tot het bestuur van Zeelandia, waar ze samen met een betrokken commissie de opleiding coördineert. Een forse taak, die ze met veel passie en inzet vervult.

Mieke Verstegen bevindt zich als zus van twee harmoniemuzikanten in goed gezelschap. Ze begon echter wat later dan haar broers. Soms is ze wat moeilijk te zien achter dat grote instrument, tussen bastuba-collega’s Tjeu en Tiny, maar te horen is ze zeker, zowel bij harmonie als Blaaskapel BBZ. Hoewel fysiek ongemak het af en toe bemoeilijkt om haar geliefde instrument te bespelen, is de betrokkenheid er altijd, evenals de waardering die de vereniging voor haar heeft.

Twee jonge muzikale talenten beleven op 30 oktober hun eerste Zeelandia concert: Slagwerker Tim en Trombonist Tijn. Deze bijzondere mijlpaal wordt traditiegetrouw bezegeld met de uitreiking van de zogenaamde T-sleutel, vernoemd naar bovengenoemde Mister Zeelandia Tjeu van Ras.

Inge van der Heijden

Naast deze lange lijst van jubilarissen wordt tijdens het concert ook hulde gebracht aan Inge van der Heijden. Inge heeft een lange staat van dienst bij Zeelandia. Ze kwam binnen als Instructrice van de Drumband en werd volgens eigen zeggen al snel een beetje verliefd op Zeelandia. De drumband groeide uit tot slagwerkgroep en floreerde onder haar leiding. Met een traan nam ze afscheid, maar droeg het stokje met veel trots over aan Robbert Hendriks, één van haar eigen voormalige leerlingen. Maar daarmee was haar loopbaan bij Zeelandia nog niet ten einde: als muzikant kwam ze het orkest nog regelmatig versterken en toen het bestuur op zoek was naar een enthousiaste dirigent voor het opleidingsorkest van de harmonie, werd direct een telefoontje gepleegd naar Mill. Ook die rol heeft Inge met verve ingevuld. Nu het afscheid van deze bevlogen muzikante dan echt definitief lijkt, verdient ook zij uiteraard een muzikale hulde.

Het concert op 30 oktober start om 20.00 uur en de deuren van de grote zaal van de Morgenzon gaan open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Een coronatoegangsbewijs (coronacheck app) is vereist.