Jan Dekkers 50 jaar muzikant bij Zeelandia

ZEELAND – Ieder najaar staat het concert van Zeelandia in het teken van onze jubilarissen en dit jaar heeft een zeer gewaardeerde muzikant een respectabele mijlpaal bereikt: Trompettist Jan Dekkers heeft er maar liefst 50 dienstjaren op zitten bij Zeelandia! Dorien van de Berg viert haar tweede lustrum als secretaris van de muziekvereniging en zeven nieuwe jonge muzikale talenten worden verwelkomd als nieuwe muzikanten in de orkesten van Muziekvereniging Zeelandia. Het muzikale eerbetoon vindt plaats op zaterdagavond 2 november aanstaande in de Morgenzon

Jan Dekkers

Als jonge telg uit de muzikale familie Dekkers, met vader Nol and oom Gerrit als markante voorbeelden, was het niet vreemd dat Jan een halve eeuw geleden bij de Harmonie kwam. Hij startte op trompet en is zijn geliefde instrument al die jaren trouw gebleven, hoewel hij recentelijk af en toe ook de Bugel bespeelt. 50 jaar muzikant bij het harmonieorkest is al een prestatie van formaat, maar ook was Jan jarenlang onderdeel van blaaskapel BBZ en speelt hij nog altijd bij het Zeelands Amusements Orkest. Hij is ook buiten Zeeland regelmatig te horen en uiteraard zien we hem ieder jaar als solist tijdens de 4 mei herdenking, waar hij het gevoelige ‘Last Post’ ten gehore brengt.

Jan zorgde er ook voor dat de Zeelandia traditie in zijn familie werd voortgezet, want zowel vrouw Dorry als dochter Susanne zijn muzikant bij respectievelijk slagwerkgroep en harmonie. Ook zoon Colin was jarenlang slagwerker bij Zeelandia en trad zelfs op als zanger bij jubileumconcert Zinderend Zeelandia. Voorzitter Tijs Nabuurs kenschetst Dekkers: “Het is duidelijk dat Jan een enorm waardevol lid van onze vereniging is, maar niet enkel als muzikant. Vaak heeft hij een positief kritische houding ten opzichte van beleid en muziekkeuze. Dat wordt zeer gewaardeerd evenals zijn loyaliteit: slechts zeer zelden mist Jan een repetitie en is daarmee een voorbeeld voor anderen.”

Het jubilarissenconcert wordt opdragen aan deze ‘ras muzikant’. Zelf laat Jan zich ook niet onbetuigd, want hij zal het prachtige solonummer ‘Sorry’ van Kyteman uitvoeren. Iedereen die erbij was zal zich nog herinneren hoe Jan dit tijdens Zinderend Zeelandia ten gehore bracht op indrukwekkende wijze.

Jubilarissenconcert

Naast Dekkers is de Zeelandse Muziekvereniging in de gelukkige omstandigheid meer jubilarissen in het zonnetje te mogen zetten. Maar liefst 7 jonge muzikale talenten zijn dit jaar vanuit de eigen opleiding doorgestroomd in het harmonieorkest of in de slagwerkgroep. Sake, Tim, Mirthe, Geerte, Amber, Mijntje en Noor beleven hun eerste Zeelandia concert. Deze bijzondere mijlpaal wordt traditiegetrouw bezegeld met de uitreiking van de zogenaamde T-sleutel, vernoemd naar en uitgereikt door levende Zeelandia legende Tjeu van Ras.

En dan is er nog een bijzonder jubileum, maar niet van een muzikant. Secretaris Dorien van de Berg heeft haar eerste decennium als bestuurslid erop zitten. 10 jaren van ongekende betrokkenheid, energie en inzet! Voorzitter Nabuurs: “Ondanks dat ze beweert niet muzikaal te zijn, is ze wel degelijk in het bezit van een gouden Zeelandia hart en daar zijn we ongelooflijk trots op. Dus komt ook haar een muzikale hulde toe en zetten we haar op 2 november met veel genoegen in het zonnetje.”

Het concert start om 20.00 uur en de deuren van de grote zaal van de Morgenzon gaan open om 19.30 uur. Toegang is gratis.